15 de desembre del 2013

Les balmes de Gurp


Penjades enmig del cingle, per damunt del poble de Gurp, s'esten una llarga rastellera de balmes obrades amb dilatades perspectives sobre la Conca de Tremp. Actualment se les coneix com els Corrals de Gurp perquè durant força temps aquesta és la funció que se'ls hi ha donat, però no es pot descartar que haguessin estat habitades antigament. 

La Roca dels Corrals

En el cens de 1860 ja són citades com a corrals les coves de Genera, de la Roca, del Cisco Macià i de Muntaner. 
Ara no s'hi reconeix cap forn de pa, per exemple, però la ubicació, l'extensió, alçada i gruix de les parets, a més de l'existència d'alguns compartiments, fa pensar en que podrien haver servit d'antics habitatges i qui sap si aquest hauria estat l'origen del poble, abans de que es construïssin les cases al peu mateix de la timba. 


Sigui com sigui val la pena acostar-se fins aquí daltA mig aire del penya-segat s'estén una llarga lleixa o feixant balmat que va des del damunt del Raval, on hi ha les darreres cases del poble, fins arribar a sobre el barranc del Grau, al llarg de més de 800 m que són recorreguts parcialment per un camí que s'enfila des del punt on hi ha la font i el safareig de Gurp i que seguint unes marques grogues puja fàcilment fins al cingle. El camí passa llavors entre els murs de pedra seca de les balmes i una timba vertical i perillosa des de la que podem contemplar el sostre de les cases i on els voltors i aufranys ens passen a saludar constantment i ben a prop






Gurp és un poble que pertany al municipi de Tremp, d'una dotzena cases, alguna d'elles ensorrada, amb una església del XII i on a més de la ramaderia i a jutjar per la presència de dos molins d'oli enrunats, es deuria viure també del conreu de les oliveres. 
La carretera asfaltada que hi accedeix és la mateixa que passa per Talarn, pel costat mateix de l'acadèmia militar.

Gurp, des de les balmes

A més a més dels Corrals, a Gurp es poden fer llargues i curtes passejades d'interès. Entre les llargues la que puja al Pui de Lleràs, un mirador de primer ordre sobre el Pirineu i sobre terres tan poc visitades com és la Serra de St Gervàs. Entre les curtes l'ermita de St Martí, penjada en un rocater sobre el barranc de Gurp.

Sant Martí de Gurp

Però la ruta més clàssica és la que enllaça Gurp amb el poble veí de Santa Engràcia en una hora i quart, de molt ben fer perquè el camí està molt ben conservat i no té pèrdua. Un cop arribats a Santa Engràcia podem visitar aquest poble, la silueta del qual, vista des de l'altre costat és espectacular.

Santa Engràcia

camí de retorn des de Santa Engràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada